Denemarken neemt het op tegen Rusland en Canada en claimt de Noordpool als deel van zijn grondgebied.
Het land diende de claim maandag in bij de Verenigde Naties, meldt de BBC. Denemarken voert aan dat het gebied rond de Noordpool is verbonden met het continentaal plat van Groenland, een overzees gebiedsdeel van Denemarken.
Veel olie en gas
De stap van Denemarken komt nadat Canada en Rusland eerder al de soevereiniteit over het gebied hebben opgeëist. Het gebied is in trek vanwege grote voorraden olie en gas die er worden vermoed. Volgens Amerikaans geologisch onderzoek uit 2008 zou 22 procent van de onontdekte en mijnbare grondstoffen op aarde ten noorden van de poolcirkel liggen.
Op de Noordpool zelf is waarschijnlijk weinig olie of gas te vinden. De Deense minister van Buitenlandse Zaken, Martin Lidegaard, noemde de stap een “historische mijlpaal” voor Denemarken. Het land eist in totaal 895.000 vierkante kilometer op, ongeveer twintig keer de oppervlakte van Denemarken zelf.
Ook met oog op Groenland
Rusland, Canada en nu Denemarken proberen aan te tonen dat de Lomonosov-rug, een onderwatergebergte van 1.800 kilometer lang, verbonden is met hun grondgebied. De verschillende claims worden bekeken door een commissie van 21 leden. Die moeten kijken of wetenschappelijke argumenten hout snijden. Als claims elkaar overlappen, moeten landen er door onderhandelingen uit zien te komen, zei een woordvoerder.
De stap van Denemarken is niet alleen een gebaar naar de wereldgemeenschap, maar ook naar de bevolking van Groenland, denkt Jon Rahbek-Clemmensen van de Universiteit van Zuid-Denemarken. "Er zijn veel voorstanders van onafhankelijkheid op Groenland, en Denemarken wil laten zien dat het de belangen van dat gebied goed behartigt", zei hij.
Een Russische onderzeeër plantte in 2007 een Russische vlag op de zeebodem onder de Noordpool, tot woede van Canada.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl